LerikaNea_Map.gif (877 bytes)

Ουδέν γλυκύτερον της Πατριδος.

LerikaNea_Title.gif (5716 bytes)

LerikaNea_Panayia.gif (1599 bytes)

Πατρίς εν μείζονι μοίρα.

ΟΜΗΡΟΣ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΕΡΙΩΝ

ΠΛΑΤΩΝ

ΛΕΡΙΑΚΑ ΝΕΑ

ΛΕΡΟΣ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΝΑΒΑΡΟΝΕ

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για διακοπές στη Λέρο. Ένας από αυτούς είναι ότι το νησί έχει μεγάλη ιστορία κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τα ερείπια του πολέμου αυτού απο τις μάχες που έγιναν στη Λέρο τα βλέπουμε σήμερα σε μερικές περιοχές του νησιού. Η Λέρος χρησιμοποιήθηκε από τους Ιταλούς ως κύρια ναυτική βάση στην ανατολική Μεσόγειο θάλασσα, διότι το κύριο λιμάνι του νησιού το Λακκί είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι στην ανατολική Μεσόγειο.

Το 1930 η Λέρος είχε πληθυσμό περίπου 30.000 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του ιταλικού στρατού, οι αξιωματικοί με τις οικογένειές τους, και οι κάτοικοι του νησιού. Το λιμάνι του Λακκιού αποτελεί μοναδικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του Μουσολίνι με στοιχεία Αρτ Ντεκό και κάθε ένα απο τα κτίρια αυτά είναι ένα μνημείο της εποχής. Είναι κρίμα να βλέπουμε τόσα πολλά κτίρια ειδικά στο Λακκί αφημένα να ρημάζουν ενώ θα μπορούσε η Λέρος να μπει σε κάποιο πρόγραμμά προστασίας αυτών των αρχιτεκτονικών μνημείων που πολλοί Ιταλοί σπουδαστές της αρχιτεκτονικής ερχονται να τα μελετήσουν στη Λέρο.

Ποιός θα είχε σκεφτεί πράγματι ότι το νησί μπορεί να διαφημιστεί για την μεγάλη μάχη που έγινε εδώ το 43. Ενα απο τα αριστουργήματα του Χόλυγουντ τα Κανόνια του Ναβαρόνε και το ομώνυμο βιβλίο του Αλιστερ Μακ Λήν στην πραγματικότητα είναι εμπνευσμένα απο τη μάχη της Λέρου και το φανταστικό νησί Ναβαρόνε είναι η Λέρος.
Ίσως η τουριστική καμπάνια της Λέρου θα έπρεπε να αλλάξει απο το νησί της Άρτεμης σε νησί του Ναβαρόνε, γιατί πρώτο δεν έχουμε τίποτα να δείξουμε για την Άρτεμη εκτός απο τα ερείπια στο Παρθένη ενώ σε αντίθεση ολόκληρη η Λέρος ειναι ενα μουσείο του Β Παγκοσμίου Πολέμου μοναδικό στην Ευρώπη. Η μάχη της Λέρου διήρκεσε για περίπου 50 ημέρες και νύχτες από τις 23 Σεπτεμβρίου 1943 έως την 16η Νοεμβρίου του 1943, όταν οι γερμανικές δυνάμεις με το σχέδιο Λέοπαρντ προσπάθησαν να ανακαταλάβουν το νησί από τις ιταλικές και βρετανικές δυνάμεις με βοήθεια και των Ιερολοχιτών μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας το 1943.

Μιλώντας για το Ναβαρόνε, όσοι έχουν δει την ταινία αν και το γύρισμα έγινε στη Ρόδο και το όνομα είναι απλά φανταστικό, στην είσοδο του λιμανιού του Λακκιού τα δύο ακρωτήρια και ιδιαίτερα το Κατσούνι όπου οι Ιταλοί είχαν την άμυνά με μεγάλα κανόνια και οχυρώσεις, έχει απόλυτη ομοιότητα με την ταινία όπου τα κανόνια του Ναβαρόνε ήταν σε ενα βράχο ολόιδιο με το Κατσούνι.


Κατά τη διάρκεια της μάχης της Λέρου πολλά αεροσκάφη, γερμανικά που πέταξαν απο την Αθήνα, Αγγλικά και Ιταλικά επλήγησαν και βυθίστηκαν στη θάλασσα γύρω από Λέρο, καθώς και πολλά πολεμικά πλοία. Το εχει σκεφτεί κανείς ότι η Λέρος έχει ένα μοναδικό υποβρύχιο μουσείο έτοιμο να διερευνηθεί από δύτες και εκδρομικά πλοιάρια παρατηρήσεων με γυάλινο πάτωμα που θα δώσουν μια μοναδική εμπειρία όλων αυτών των βυθισμένων κατάλοιπων του πολέμου. Μαζί με το πολεμικό μουσείο στης Μερκιές η Λέρος μπορεί να κάνει μια παγκόσμια διαφημιστική καμπάνια σαν το Νησί του Ναβαρόνε, ενα ζωντανό πολεμικό μουσείο, υποβρύχιο και επίγειο. Σίγουρα πολλοί Ευρωπαίοι, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και κυρίως Ιταλοί θα έρθουν γιατί στο κάτω κάτω όλα τα νησιά έχουν μύλους όπως η Μύκονος, Κάστρα όπως η Ρόδος, αρχαία όπως η Κως, παραλίες όπως η Πάρος και ηφαίστεια όπως η Σαντορίνη και η Νίσυρος. Η Λέρος όμως εχει κάτι πού δεν το εχει κανένας, τη Μάχη της Λέρου, την μοναδική πόλη στην Ευρώπη εξ ολοκλήρου χτισμένη με το αρχιτεκτονικό στυλ αρτ Ντεκό , το μοναδικό στην Ελλάδα μουσείο του Β Παγκοσμίου πολέμου και αν γίνει μεθοδικά, το μοναδικό υποβρύχιο πολεμικό μουσείο στον κόσμο.

Και ας μην ξεχνάμε τα όμορφα θέρετρα της Λέρου που ο επισκέπτης θα βρει διαμονή και παραλίες για κολύμπι όπως τα Άλιντα, το Παντέλι, τον Βρωμόλιθο, το Κριθώνη, το Παρθένη,  τη Γούρνα, τον Ξηρόκαμπο, την Αγία Μαρίνα και εκδρομές σε αλλά πολλά σημεία τού νησιού. Το αεροδρόμιο της Λέρου αν γινόταν μεγαλύτερο θα έφερνε τριπλάσιο τουρισμό στο νησί και τα ξενοδοχεία της Λέρου θα ήταν γεμάτα κόσμο 6 μήνες το καλοκαίρι.

 λερος διαμονη αερολογιο λερος ξενοδοχεια

Έτος 1ον - Αριθμός φύλλου 1 - Σεπτέμβριος 1976

LeriakaNea_First_Print.jpg (22894 bytes)

Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας

"ΛΕΡΙΑΚΑ ΝΕΑ"

Μηνιαία εφημερίδα

Ιδιοκτησία: Πανελλήνιας Ένωσης Λεριών

Σαλαμινομάχων 12, Καλλίπολη,

Πειραιας, Τ.Κ. 185 44, Ελλας (Piraeus)

 

WWW.LEROSGR.GR

www.λερος.com

κως

   

panteli apartments

You are visitor No.

LerosBanner.gif (8634 bytes)

χαρτης αθηνας

AES_logo.gif (7749 bytes)

Leros